Bielkovina je vysokomolekulárna prírodná látka, ktorej základ tvorí jeden alebo viac reťazcov zložených z jednotlivých aminokyselín. 8 aminokyselín z viac ako 500 známych sú nevyhnuteľné pre človeka a nazývajú sa esenciálne aminokyseliny. Heslo na Wikipédii uvádza zavádzajúce informácie o zdroji esenciálnych aminokyselín v strave. Množstvá jednotlivých aminokyselín pre človeka určil William Rose[1] a jeho kolegovia na jar 1952 a rastlinná aj živočíšna strava obsahuje ich dostatočné množstvo, ak obsahuje dostatočné množstvo bielkovín. Článok na Wikipédii na odvoláva na diétne odporúčanie[2], ktoré obsahuje vysokú rezervu (safety margin) [3,4].
Denná potreba bielkovín
V populárnej tlači sa často preceňuje množstvo bielkovín, ktoré človek potrebuje. Denný úbytok bielkovín priemerného človeka je asi 3g (muž, ľahko telesne pracujúci, 75kg, ideálne BMI). Dietologické odporúčania aj s bezpečnostnou prirážkou sú denný príjem 20-30 gramov bielkovín.
Nadmerný príjem bielkovín
Nadmerný príjem bielkovín hrozí hlavne v prípade potravín živočíšneho pôvodu. Aspoň trochu rozmanitá vegánska strava obsahuje viac ako je potrebné množstvo bielkovín. Bežná strava na Slovensku obsahuje okolo 75 až 160 g bielkovín[5], čo znamená, že ani športovci (nie, ani kulturisti) nepotrebujú jesť navyše bielkovinové doplnky.
Nadmerný príjem je asociovaný s osteoporózou, zníženou denzitou kostí, obličkovými kameňmi, zníženou imunitou, rakovinou, nízkou energiou a mnohými ďalšími chronickými chorobami[5].
Nízky príjem bielkovín
Aj vegánska strava pri redukčných diétach (na úrovni 2000 kcal = 8.400 kJ) obsahuje dostatočné množstvo bielkovín. Je veľmi zavádzajúce, hovoriť o ohrození zdravia nedostatočnou výživou na Slovensku. Hrozí to len vo veľmi extrémnych prípadoch. Všetky štúdie, ktoré sú známe, hovoria o postihnutí nedostatočnou výživou v Afrike v prvom rade z dôvodu nedostatočného celkového prívodu energie. Africké deti, ktoré zachraňujú humanitárni pracovníci, dostávajú stravu zloženú z kukurice, pšenice a/alebo strukovín a na tejto strave rastú 18 krát rýchlejšie ako ich vrstovníci[6]. Dokonca aj maniok, ktorý je veľmi chudobný na bielkoviny je dostatočný pre výživu veľkých populácií (1,5% podiel bielkovín na celkovej energii)[6].
Zdroje bielkovín
Pri rozhodovaní o zdroji bielkovín nie je potrebné brať do úvahy obsah aminokyselín. Dostatočne pestrá (3 a viac rôznych potravín) strava obsahuje dostatočné množstvá aminokyselín. To platí aj pre kulturistov a vysokovýkonných športovcov. Vzhľadom na vysoký obsah saturovaných tukov v živočíšnych produktoch a ďalšie zdravotné riziká[5] je potrebné jednoznačne preferovať rastlinné zdroje bielkovín [3,4]. V tom prípade je ale potrebné dodávať organizmu vitamín B12 vo forme výživových doplnkov!
Staršie diétne odporúčania uvádzali množstvo bielkovín na 100 g hmotnosti potraviny. Novšie diétne odporúčania uvádzajú podiel energie z bielkovín k celkovej energii v danej potravine. Svetová organizácia výživy odporúča príjem bielkovín 5% celkového energetického príjmu pre ženy aj mužov a 6% pre tehotné ženy. Prosím všimnite si v nasledujúcej tabuľke, že väčšina potravín túto požiadavku spĺňa.
Potravina[7] | % bielkovín |
---|---|
Hovädzie mäso | 53 |
Špenát | 51 |
Kuracie mäso | 46 |
Špargľa | 42 |
Brokolica | 42 |
Listový šalát | 40 |
Cibuľa | 32 |
Hrach | 28 |
Čierna fazuľa | 27 |
Ovsené vločky | 15 |
Šampiňóny | 12 |
Biela múka | 11 |
Biela ryža | 7 |
Referencie
[1] Rose W. The amino acid requirement of adult man. Nutr Abst Rev. 1957; 27: 631–647. [2] Recommended Dietary Allowances, 10th Edition. Food and Nutrition Board, National Research Ccouncil–National Academy of Sciences, 1989 [3] McDougall J. Plant foods have a complete amino acid composition. Circulation. 2002 Jun 25;105(25):e197; author reply e197. [4] McDougall J. Misinformation on plant proteins. Circulation. 2002 Nov 12;106(20):e148; author reply e148. [5] McDougall J.: January 2004 newsletter, Protein overload [6] McDougall J.: April 2007 newsletter, When Friends Ask: Where Do You Get Your Protein? [7] USDA, Agricultural Research Service