Pre rozvoj rakoviny sú z hľadiska mechanizmu jej vzniku rozhodujúce rovnaké degeneratívne metabolické podmienky ako u kardiovaskulárnych ochorení. Asi 60% dôvodov prečo vzniká rakovina máme v rukách my sami, polovica z toho závisí od stravy. Podla WHO najmenej 68% populácie zomiera v dôsledku degeneratívnych podmienok, ktoré su viazané na to čo zjeme. Pred 100 rokmi to bolo 15%…
Program liečenia a prevencie rakoviny skúma epigenetické a molekulárne mechanizmy vzniku a šírenia rakoviny. Skúmame prírodné látky, ktoré majú protinádorové účinky, ich použitie a zmeny v životnom štýle vo vzťahu k predchádzuniu a podpornej liečbe rakoviny.
Program prevencie a liečby rakoviny skúma predovšetkým rôzne chemické látky obsiahnuté v rastlinách alebo v potrave rastlinného pôvodu (fytochemikálie), ktoré môžu mať vplyv na vznik rôznych druhov rakoviny.
Centrom nášho zájmu je pochopenie molekulárnych mechanizmov u niektorých výživových látok, ktoré môžu mať v ľudskom tele protinádorové účinky, ako sú napríklad bioflavanoidy, katechíny nachádzajúce sa v čaji, sulforafany, lycopény, allyl sulfidy, chlorofyly, saponíny a ďalšie.
Skúmame tiež epigenetické efekty a životný štýl jedincov, ktoré modulujú riziko vzniku rakoviny v priebehu celého života.