Fytochemikálie a jejich role v prevenci nádorových onemocnění

 

fern-340854_960_720

Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách. Niekedy bývajú nazývané aj farebné pigmenty.

Něktoré z nich sú zodpovedné za farbu a za iné organoleptické vlastnosti rastlín– napr. tmavá fialová farba  čučoriedok alebo vôňa cesnaku. Fytochemikálie môžu mať biologický význam, napríklad karotenoidy a flavonoidy, ale nikdy neboli stanovené ako základné živiny. Rozlišujeme až 12 000 rôznych druhov fytochemikálií.

Fytochemikálie se nachádzejú vo všetkých rastlinných zdrojoch potravín, napríklad v ovocí, zelenine, orechoch, zelenom čaji, kakaových bôboch, kurkume a ďalších superpotravinách. Živočíšne potraviny neobsahujú žiadne fytochemikálie. Výhradný obsah fytochemikálií v rastlinnej strave je ďalším dôvodom pre nevyhnutnosť pravidelne ju zaradzovať do jedálneho lístku.

Predpokladá sa, že existuje nejmenej štrnásť skupín fytochemikálií, u ktorých bolo dokázané preventívne pôsobenie proti rakovine.

Tu sú tie najdôležitejšie:

•Sulfidy

•Fytáty

Flavonoidy

•Glukaráty

Karotenoidy 

•Kumaríny

•Monoterpény

•Triterpény

•Lignany

•Fenolové kyseliny

•Indoly

•Isothiokyanáty

•Ftalidy

•Polyacetylény

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Solve : *
16 ⁄ 8 =