Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny, ktoré sa prirodzene vyskytujú v rastlinách. Niekedy bývajú nazývané aj farebné pigmenty.
Něktoré z nich sú zodpovedné za farbu a za iné organoleptické vlastnosti rastlín– napr. tmavá fialová farba čučoriedok alebo vôňa cesnaku. Fytochemikálie môžu mať biologický význam, napríklad karotenoidy a flavonoidy, ale nikdy neboli stanovené ako základné živiny. Rozlišujeme až 12 000 rôznych druhov fytochemikálií.
Fytochemikálie se nachádzejú vo všetkých rastlinných zdrojoch potravín, napríklad v ovocí, zelenine, orechoch, zelenom čaji, kakaových bôboch, kurkume a ďalších superpotravinách. Živočíšne potraviny neobsahujú žiadne fytochemikálie. Výhradný obsah fytochemikálií v rastlinnej strave je ďalším dôvodom pre nevyhnutnosť pravidelne ju zaradzovať do jedálneho lístku.
Predpokladá sa, že existuje nejmenej štrnásť skupín fytochemikálií, u ktorých bolo dokázané preventívne pôsobenie proti rakovine.
Tu sú tie najdôležitejšie:
•Sulfidy
•Fytáty
•Glukaráty
•Kumaríny
•Monoterpény
•Triterpény
•Lignany
•Fenolové kyseliny
•Indoly
•Isothiokyanáty
•Ftalidy
•Polyacetylény